Wydawca treści Wydawca treści

Zasoby leśne

Ile lasów jest w Nadleśnictwie Kliniska?

Nadleśnictwo Kliniska zarządza  gruntami Skarbu Państwa  o łącznej  powierzchni 23 870,41 ha. Lesistość obszaru znajdującego się w terytorialnym zasięgu Nadleśnictwa wynosi 33,4% i jest wyższa niż średnia lesistość kraju.

Jakie drzewostany przeważają w Nadleśnictwie Kliniska?

Na terenach administrowanych przez Nadleśnictwo Kliniska przeważają drzewostany iglaste, w których dominującym gatunkiem jest sosna. Występują głównie na siedliskach borowych, stanowiących 74,8 % powierzchni leśnej Nadleśnictwa. Drzewostany liściaste, z przewagą gatunków takich jak brzoza, olsza, buk, dąb porastają siedliska lasowe i olsowe, stanowiące 25,2% powierzchni leśnej Nadleśnictwa.

Ile lat mają drzewostany zarządzane przez Nadleśnictwo Kliniska?

Przeciętny wiek drzewostanu w Nadleśnictwie Kliniska wynosi 64 lata. Największą powierzchnię zajmują drzewostany w wieku
41-60 lat – 29,19 %, 61-80 lat – 16,69% i 81-100 lat – 16,96% a  najmniejszą powierzchniowo grupę stanowią drzewostany w wieku 141-160 lat i starsze – 0,22 %.

Ile drewna jest w lasach administrowanych przez Nadleśnictwo Kliniska?

Przeciętna zasobność drzewostanów zarządzanych przez Nadleśnictwo wynosi 280 m3/ha natomiast łącznie na gruntach leśnych „rośnie” ok. 6 295 845 m3 drewna i wielkość ta, dzięki prowadzeniu zrównoważonej gospodarki leśnej, wciąż rośnie.

 

 

 

 

Ile warte są lasy?

Lasy są bezcenne. Poza oczywistym pożytkiem w postaci drewna, którego ilość jesteśmy w stanie obliczyć i wycenić, lasy pełnią szereg funkcji, których wartość jest bardzo trudna do oszacowania, jednak z pewnością wielokrotnie przewyższa wartość drewna. Można do nich zaliczyć m. in.:

– przyrodniczą – stanowią najbogatsze i najbardziej zróżnicowane ekosystemy; wpływają na zachowanie i powiększanie bioróżnorodności; – wodochronną – lasy działają jak wielki zbiornik retencyjny poprzez magazynowanie wody i opóźnianie jej spływu powierzchniowego przyczyniając się m. in. do redukowania zagrożenia powodziowego; pełnią również rolę „filtra” ograniczając i przeciwdziałając zanieczyszczeniu wody;

– glebochronną i glebotwórczą – chronią glebę przed nadmierną erozją, mogą być wykorzystywane do rekultywacji gleb zniszczonych np. poprzez górnictwo odkrywkowe;

– redukują negatywny wpływ immisji przemysłowych poprzez wyłapywanie szkodliwych gazów i pyłów;– pełnią funkcję rekreacyjną, wpływając na poprawę zdrowia fizycznego oraz psychicznego ludzi;– i wiele innych.

 

 Tekst: R. Borowski


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Idziemy na jagody, na jagody….

Idziemy na jagody, na jagody….

A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,

Idziemy na jagody, na jagody,

A nasze czarne serca, czarne serca,

Biją nam radośnie bum tralala bum…

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,fasolki,jagodki.html

 

Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki o jagodach…? 😊

Przełom czerwca i lipca to idealny czas na zbiór jagód a dokładnie Borówki czernicy. W tym roku ze względu na chłodną wiosnę sezon nieco się opóźnił ale już można cieszyć ich smakiem.

Na zdjęciu widoczne są jagody/ fot. K.Jakubowska

 

Borówka czernica  (Vaccinium myrtillus)

Potocznie nazywana jagodą lub czarną jagodą. Jest to krzewinka rosnąca nawet do wysokości 60 cm tworząc rozległy zielony kobierzec. Występuje pospolicie w lasach iglastych i mieszanych.  To niepozorna roślina o drobnych liściach i kwiatach czerwono-zielonych lub zielono-białych oraz owocu w postaci wielonasiennej jagody.

Świeże owoce jagód poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości. Zawierają selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Borówka czarna pozytywnie wpływa na wzrok, przy okazji obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ściągające, antyseptyczne i moczopędne. Jagody poleca się szczególnie dla osób starszych i tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia ponieważ doskonale regulują żołądek.

Uwielbiana przez dzieci i nie tylko, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów.

 

Podczas zbiorów tych wspaniałych owoców należy zrywać je w taki sposób, aby nie uszkodzić krzewinek!.

Należy pamiętać o przepisach prawnych (ustawa o lasach Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 13 grudnia 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o lasach), które zabraniają używana przyrządów tzw. maszynek, zbieraczek czy grzebieni oraz niszczenia roślin. W przypadku łamania obowiązujących przepisów musimy liczyć się z otrzymaniem mandatu.

Na zdjęciu widoczne są jagodzianki/ fot. K.Jakubowska

JAGODZIANKI

Składniki:

  • ½ kg jagód
  • 10 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • ½ l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

W dużej misce rozkruszamy drożdże z łyżeczką cukru, wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka i dodajemy połowę maki. Mieszamy i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, żółtka i cukier wanilinowy miksujemy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta, dosypujemy mąkę i wyrabiamy przez 10 minut. Wlewamy rozpuszczone ale nie gorące masło lub margarynę i resztę mleka , wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do miski.

Na stolnicy rozwałkowujemy placek grubości 2-3 cm, wycinamy szklanką krążki, rozwałkowujemy je do podłużnego kształtu. Na każdą „łódeczkę” nakładamy po 1 łyżeczce jagód wymieszanych wcześniej z cukrem. Zlepiamy brzegi i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 1500C na złoty kolor. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy bułeczki są upieczone w środku – szpikulec po wyciągnięciu powinien być suchy.

SMACZNEGO 😊

Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni

 

Tekst: Kinga Jakubowska