Wydawca treści Wydawca treści

urządzanie lasu

Podstawą prowadzenia wielofunkcyjnej gospodarki leśnej w Lasach Państwowych, mającej na celu powszechną ochronę lasów, trwałość ich utrzymania przy ciągłym i zrównoważonym wykorzystaniu wszystkich ich funkcji oraz powiększanie zasobów leśnych jest plan urządzenia lasu. Jest to dokument opracowywany dla każdego nadleśnictwa na okres 10 lat (w uzasadnionych przypadkach może być opracowany na okres krótszy, np. w przypadku wystąpienia klęski żywiołowej), zawierający opis  i ocenę stanu lasu oraz określający cele i zadania prowadzonej gospodarki leśnej.

Plany urządzenia lasu wykonywane są przez specjalistyczne jednostki m.in. Biuro Urządzania Lasu i Geodezji Leśnej. Po przeprowadzeniu konsultacji z udziałem społeczeństwa, plany urządzenia lasu zatwierdzane są decyzją Ministra Środowiska.

Przygotowanie planu gospodarowania na terenach leśnych wraz ze wskazaniem celów i zadań do wykonania, uwzględniających zarówno aspekt przyrodniczy jak i ekonomiczny funkcjonowania nadleśnictwa oraz wszystkie funkcje lasu wymaga wykorzystania wiedzy z wielu dziedzin takich jak: ochrona przyrody, botanika, siedliskoznastwo, gleboznawstwo,  klimatologia i in.

Sporządzenie planu urządzenia lasu poprzedzają prace terenowe, które polegają na dokładnej inwentaryzacji i ocenie stanu lasu. Wykonawca planu określa takie cechy lasu jak: struktura, budowa, wiek, skład gatunkowy, stan zdrowotny, warunki glebowo-siedliskowe itp. W pracach tych wykorzystuje się najnowsze osiągnięcia techniki jak skaning laserowy,  dane pozyskane z analizy zdjęć satelitarnych i lotniczych, NMT, NMPT. Dane uzyskane z pomiarów, analiz i obserwacji odzwierciedlane są m.in. na mapach numerycznych (LMN), będących częścią informacji przestrzennej (GIS). Mapa ta w sposób graficzny przetwarza i przedstawia zebrane dane. 

W 2024 roku wykonano część prac typologicznych i fitosocjologicznych, które zostaną odzwierciedlone w nowym planie urządzenia lasu dla Nadleśnictwa Kliniska obejmującego okres 2028 - 2037 r.

Plan urządzenia lasu powinien zawierać m.in.:

  • Opis lasów i gruntów, w tym gruntów przeznaczonych do zalesienia
  • Określenie zadań związanych z pozyskaniem drewna, zalesieniami i odnowieniami, pielęgnacją i ochroną lasu, gospodarką łowiecką i tworzeniem infrastruktury leśnej (budynki, drogi)
  • Analizę gospodarki leśnej w minionym okresie
  • Program ochrony przyrody

Plan urządzenia lasu wykonywany jest na podstawie obowiązującej w Lasach Państwowych instrukcji urządzania lasu, do pobrania tutaj.

Aktualnie obowiązujący plan urządzenia lasu dla naszego nadleśnictwa, sporządzony na okres od 01.01.2018 r. do 31.12.2027 r. można znaleźć w Biuletynie Informacji Publicznej.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Idziemy na jagody, na jagody….

Idziemy na jagody, na jagody….

A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,

Idziemy na jagody, na jagody,

A nasze czarne serca, czarne serca,

Biją nam radośnie bum tralala bum…

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,fasolki,jagodki.html

 

Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki o jagodach…? 😊

Przełom czerwca i lipca to idealny czas na zbiór jagód a dokładnie Borówki czernicy. W tym roku ze względu na chłodną wiosnę sezon nieco się opóźnił ale już można cieszyć ich smakiem.

Na zdjęciu widoczne są jagody/ fot. K.Jakubowska

 

Borówka czernica  (Vaccinium myrtillus)

Potocznie nazywana jagodą lub czarną jagodą. Jest to krzewinka rosnąca nawet do wysokości 60 cm tworząc rozległy zielony kobierzec. Występuje pospolicie w lasach iglastych i mieszanych.  To niepozorna roślina o drobnych liściach i kwiatach czerwono-zielonych lub zielono-białych oraz owocu w postaci wielonasiennej jagody.

Świeże owoce jagód poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości. Zawierają selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Borówka czarna pozytywnie wpływa na wzrok, przy okazji obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ściągające, antyseptyczne i moczopędne. Jagody poleca się szczególnie dla osób starszych i tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia ponieważ doskonale regulują żołądek.

Uwielbiana przez dzieci i nie tylko, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów.

 

Podczas zbiorów tych wspaniałych owoców należy zrywać je w taki sposób, aby nie uszkodzić krzewinek!.

Należy pamiętać o przepisach prawnych (ustawa o lasach Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 13 grudnia 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o lasach), które zabraniają używana przyrządów tzw. maszynek, zbieraczek czy grzebieni oraz niszczenia roślin. W przypadku łamania obowiązujących przepisów musimy liczyć się z otrzymaniem mandatu.

Na zdjęciu widoczne są jagodzianki/ fot. K.Jakubowska

JAGODZIANKI

Składniki:

  • ½ kg jagód
  • 10 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • ½ l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

W dużej misce rozkruszamy drożdże z łyżeczką cukru, wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka i dodajemy połowę maki. Mieszamy i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, żółtka i cukier wanilinowy miksujemy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta, dosypujemy mąkę i wyrabiamy przez 10 minut. Wlewamy rozpuszczone ale nie gorące masło lub margarynę i resztę mleka , wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do miski.

Na stolnicy rozwałkowujemy placek grubości 2-3 cm, wycinamy szklanką krążki, rozwałkowujemy je do podłużnego kształtu. Na każdą „łódeczkę” nakładamy po 1 łyżeczce jagód wymieszanych wcześniej z cukrem. Zlepiamy brzegi i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 1500C na złoty kolor. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy bułeczki są upieczone w środku – szpikulec po wyciągnięciu powinien być suchy.

SMACZNEGO 😊

Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni

 

Tekst: Kinga Jakubowska