Wydawca treści
Organizacja zajęć dydaktycznych
Ośrodek Edukacji Przyrodniczo-Leśnej przy Nadleśnictwie Kliniska
Pucko 1
72-123 Kliniska Wielkie
tel. 91-43-121-30, 91-43-121-24 wew.30
e-mail: edukacja@szczecin.lasy.gov.pl
Zajęcia składają się z części kameralnej oraz terenowej. Oparte są na aktywnych metodach nauczania, preferują praktyczne zdobywanie wiedzy oraz kontakt ucznia z przyrodą. Lekcje przyrody prowadzone są zgodnie z hasłem „poznać, przeżyć, zrozumieć" i umożliwiają przyswojenie wiedzy o lesie i leśnictwie w sposób niekonwencjonalny. Zajęcia dydaktyczne odbywają się głównie na świeżym powietrzu w formie gier i zabaw dydaktycznych, w oparciu o aktywne metody pracy.
Zajęcia prowadzone są w lesie sąsiadującym z Ośrodkiem, w sali edukacyjno - konferencyjnej, na ścieżce spacerowo - dydaktycznej, placu dydaktycznym, sali wystawowej oraz na ścieżce edukacyjnej "Uroki doliny Iny" z wykorzystaniem posiadanych środków dydaktycznych.
Scenariusze spotkań dostosowane są do wieku i poziomu zainteresowań uczestników, a także pór roku. Nauczyciele mogą także zorganizować zajęcia z grupą szkolną we własnym zakresie w oparciu o istniejącą bazę dydaktyczną i terenową po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z pracownikami Ośrodka.
W pobliżu Ośrodka znajduje się ścieżka spacerowo – dydaktyczna. Długość ścieżki wynosi około 3 km, a czas jej przemarszu zajmuje około 45 minut. Znajduje się na niej 11 przystanków dydaktycznych.
W miejscowości Zabród rozpoczyna się trasa 4 km ścieżki edukacyjnej "Uroki doliny Iny". Trasa ścieżki przebiega przez tereny leśne, nadrzeczne łąki oraz przy starorzeczu Iny. Znajduje się na niej 17 przystanków edukacyjnych.
Istnieje możliwość organizacji zajęć przy Zagrodzie pokazowej konika polskiego.
Zajęcia odbywają się w grupach do 25 osób oraz 2 opiekunów. Podczas zajęć za bezpieczeństwo grupy odpowiada nauczyciel lub opiekun.
Terminy: zajęcia prowadzone są w ciągu całego roku kalendarzowego. Z uwagi na duże zainteresowanie ofertą Ośrodka prosimy o wcześniejszą rezerwację terminu (osobiście lub telefonicznie). Przyjazd należy potwierdzić 10 dni przed wyznaczoną datą (telefonicznie, mailem lub faxem). Nie potwierdzenie wcześniej zarezerwowanego terminu jest jednoznaczne z rezygnacją z zajęć.
Dojazd: we własnym zakresie autobusem, samochodem, pociągiem jadącym trasą Szczecin - Goleniów (należy wysiąść na stacji Kliniska).
Koszty:
- Zajęcia dydaktyczne dla grup szkolnych 2,0 zł od osoby+obowiązujący podatek VAT
- Zajęcia dydaktyczne dla zorganizowanych grup dorosłych - 2,5 zł od osoby + obowiązujący podatek VAT
- Istnieje możliwość zorganizowania odpłatnego ogniska - ognisko (od grupy szkolnej) - 100 zł brutto
Zgłoszenia na zajęcia przyjmujemy: na sezon wiosenno-letni 2024 od dnia 02 stycznia 2024r., a na sezon jesienno-zimowy 2024/2025 od dnia 02 czerwca 2024r.
Ośrodek Edukacji Przyrodniczo-Leśnej czynny jest od poniedziałku do piątku w godz.7.00-15.00.
Informacje dotyczące organizacji zajęć można uzyskać pod nr tel. 91-43-121-30, 91-43-121-24 wew.30.
Najnowsze aktualności
Leśne smakołyki
Leśne smakołyki
Las od zarania dziejów odgrywał ogromną rolę w życiu człowieka, zapewniał mu pożywienie, schronienie oraz opał. Dawniej z drzew na dużą skalę pozyskiwało się żywice naturalne wykorzystywane do produkcji terpentyny i kalafonii - substancji używanej do produkcji farb i lakierów, leków oraz środków owado- i grzybobójczych. Choć obecnie pozyskanie spały żywiczarskiej jest symboliczne, to do dziś możemy spotkać w lesie sosny z charakterystycznymi nacięciami służącymi do jej pozyskania.
Las to nie tylko drzewa ale, także nieograniczone źródło ziół i owoców leśnych, grzybów oraz dziczyzny, które możemy wykorzystywać w kuchni czy ziołolecznictwie.
Owoce runa leśnego to prawdziwe dary natury o niepowtarzalnym smaku, nie zawierają sztucznych nawozów w przeciwieństwie do owoców hodowanych przez człowieka i co najważniejsze obfitują w witaminy: C, B1, B2, PP, K i A
CZY WIESZ, ŻE : . Kilogram owoców dzikiej róży zawiera tyle witaminy C ile dziesięć kilogramów cytryny!
Piękna letnia pogoda oraz okres wakacji sprzyja leśnym wędrówką. W tym czasie las oferuje bardzo bogatą ofertę leśnych smakołyków, które poza walorami smakowymi maja również właściwości lecznicze.
Zapraszam Was na cykl artykułów o darach lasu i ich zastosowaniu.
Dziś poznamy kuzynkę wszystkim znanej i uwielbianej truskawki, a mowa oczywiście o POZIOMCE.
Poziomka pospolita (Fragaria vesca)
Jest wieloletnią byliną pospolicie występująca na terenie całego kraju. Można ją spotkać na obrzeżach lasu, przy leśnych drogach oraz słonecznych polanach.
Jej owoce choć niewielkich rozmiarów, są bogate w witaminę C, a poza tym bardzo słodkie i aromatyczne. Najlepiej smakują tuż po zerwaniu. Jeśli chcemy je przetworzyć musimy się spieszyć, ponieważ szybko pleśnieją i tracą to co najcenniejsze czyli aromat. Niemniej nadają się do mrożenia lub suszenia.
Poziomka jest rośliną leczniczą. Napar z liści ma właściwości antyoksydacyjne. Reguluje również przemianę materii i bardzo korzystnie wpływa na skórę.
Owoce i liście poziomki nie tylko dobrze wpływają na zdrowie, są również wykorzystywane jako przyprawa do duszonych lub pieczonych mięs, aromatyzowania herbat i nalewek nadając potrawie delikatny, słodkawy i wyraźnie leśny smak i zapach.
Zdjęcie przedstawia owoce poziomki/ fot. K. Jakubowska
Coś dla łasuchów:
Ciasto z jagodami i poziomkami
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- Cukier wanilinowy
- 500 g jagód
- 150 g poziomek
- Cukier puder
Wszystkie składniki (oprócz owoców i cukru pudru) należy ze sobą wymieszać w dużej misce. Owoce dzielimy na trzy części. Do wyrobionego ciasta dodajemy ostrożnie 2/3 przygotowanych jagód i poziomek. Delikatnie mieszamy, żeby ich nie uszkodzić. Całość należy wyłożyć na blachę średniej wielkości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach ciasto wyjąć i obsypać pozostałą częścią owoców. Piec jeszcze 30-35 minut w temperaturze 180 0C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni
Tekst: Kinga Jakubowska