Wydawca treści
Organizacja zajęć dydaktycznych
Ośrodek Edukacji Przyrodniczo-Leśnej przy Nadleśnictwie Kliniska
Pucko 1
72-123 Kliniska Wielkie
tel. 91-43-121-30, 91-43-121-24 wew.30
e-mail: edukacja@szczecin.lasy.gov.pl
Zajęcia składają się z części kameralnej oraz terenowej. Oparte są na aktywnych metodach nauczania, preferują praktyczne zdobywanie wiedzy oraz kontakt ucznia z przyrodą. Lekcje przyrody prowadzone są zgodnie z hasłem „poznać, przeżyć, zrozumieć" i umożliwiają przyswojenie wiedzy o lesie i leśnictwie w sposób niekonwencjonalny. Zajęcia dydaktyczne odbywają się głównie na świeżym powietrzu w formie gier i zabaw dydaktycznych, w oparciu o aktywne metody pracy.
Zajęcia prowadzone są w lesie sąsiadującym z Ośrodkiem, w sali edukacyjno - konferencyjnej, na ścieżce spacerowo - dydaktycznej, placu dydaktycznym, sali wystawowej oraz na ścieżce edukacyjnej "Uroki doliny Iny" z wykorzystaniem posiadanych środków dydaktycznych.
Scenariusze spotkań dostosowane są do wieku i poziomu zainteresowań uczestników, a także pór roku. Nauczyciele mogą także zorganizować zajęcia z grupą szkolną we własnym zakresie w oparciu o istniejącą bazę dydaktyczną i terenową po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z pracownikami Ośrodka.
W pobliżu Ośrodka znajduje się ścieżka spacerowo – dydaktyczna. Długość ścieżki wynosi około 3 km, a czas jej przemarszu zajmuje około 45 minut. Znajduje się na niej 11 przystanków dydaktycznych.
W miejscowości Zabród rozpoczyna się trasa 4 km ścieżki edukacyjnej "Uroki doliny Iny". Trasa ścieżki przebiega przez tereny leśne, nadrzeczne łąki oraz przy starorzeczu Iny. Znajduje się na niej 17 przystanków edukacyjnych.
Istnieje możliwość organizacji zajęć przy Zagrodzie pokazowej konika polskiego.
Zajęcia odbywają się w grupach do 25 osób oraz 2 opiekunów. Podczas zajęć za bezpieczeństwo grupy odpowiada nauczyciel lub opiekun.
Terminy: zajęcia prowadzone są w ciągu całego roku kalendarzowego. Z uwagi na duże zainteresowanie ofertą Ośrodka prosimy o wcześniejszą rezerwację terminu (osobiście lub telefonicznie). Przyjazd należy potwierdzić 10 dni przed wyznaczoną datą (telefonicznie, mailem lub faxem). Nie potwierdzenie wcześniej zarezerwowanego terminu jest jednoznaczne z rezygnacją z zajęć.
Dojazd: we własnym zakresie autobusem, samochodem, pociągiem jadącym trasą Szczecin - Goleniów (należy wysiąść na stacji Kliniska).
Koszty:
- Zajęcia dydaktyczne dla grup szkolnych 2,0 zł od osoby+obowiązujący podatek VAT
- Zajęcia dydaktyczne dla zorganizowanych grup dorosłych - 2,5 zł od osoby + obowiązujący podatek VAT
- Istnieje możliwość zorganizowania odpłatnego ogniska - ognisko (od grupy szkolnej) - 100 zł brutto
Zgłoszenia na zajęcia przyjmujemy: na sezon wiosenno-letni 2024 od dnia 02 stycznia 2024r., a na sezon jesienno-zimowy 2024/2025 od dnia 02 czerwca 2024r.
Ośrodek Edukacji Przyrodniczo-Leśnej czynny jest od poniedziałku do piątku w godz.7.00-15.00.
Informacje dotyczące organizacji zajęć można uzyskać pod nr tel. 91-43-121-30, 91-43-121-24 wew.30.
Najnowsze aktualności
Idziemy na jagody, na jagody….
Idziemy na jagody, na jagody….
A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy na jagody, na jagody,
A nasze czarne serca, czarne serca,
Biją nam radośnie bum tralala bum…
Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,fasolki,jagodki.html
Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki o jagodach…? 😊
Przełom czerwca i lipca to idealny czas na zbiór jagód a dokładnie Borówki czernicy. W tym roku ze względu na chłodną wiosnę sezon nieco się opóźnił ale już można cieszyć ich smakiem.
Na zdjęciu widoczne są jagody/ fot. K.Jakubowska
Borówka czernica (Vaccinium myrtillus)
Potocznie nazywana jagodą lub czarną jagodą. Jest to krzewinka rosnąca nawet do wysokości 60 cm tworząc rozległy zielony kobierzec. Występuje pospolicie w lasach iglastych i mieszanych. To niepozorna roślina o drobnych liściach i kwiatach czerwono-zielonych lub zielono-białych oraz owocu w postaci wielonasiennej jagody.
Świeże owoce jagód poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości. Zawierają selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Borówka czarna pozytywnie wpływa na wzrok, przy okazji obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ściągające, antyseptyczne i moczopędne. Jagody poleca się szczególnie dla osób starszych i tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia ponieważ doskonale regulują żołądek.
Uwielbiana przez dzieci i nie tylko, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów.
Podczas zbiorów tych wspaniałych owoców należy zrywać je w taki sposób, aby nie uszkodzić krzewinek!.
Należy pamiętać o przepisach prawnych (ustawa o lasach Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 13 grudnia 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o lasach), które zabraniają używana przyrządów tzw. maszynek, zbieraczek czy grzebieni oraz niszczenia roślin. W przypadku łamania obowiązujących przepisów musimy liczyć się z otrzymaniem mandatu.
Na zdjęciu widoczne są jagodzianki/ fot. K.Jakubowska
JAGODZIANKI
Składniki:
- ½ kg jagód
- 10 dag drożdży
- 6 żółtek
- ½ l mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
W dużej misce rozkruszamy drożdże z łyżeczką cukru, wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka i dodajemy połowę maki. Mieszamy i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, żółtka i cukier wanilinowy miksujemy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta, dosypujemy mąkę i wyrabiamy przez 10 minut. Wlewamy rozpuszczone ale nie gorące masło lub margarynę i resztę mleka , wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do miski.
Na stolnicy rozwałkowujemy placek grubości 2-3 cm, wycinamy szklanką krążki, rozwałkowujemy je do podłużnego kształtu. Na każdą „łódeczkę” nakładamy po 1 łyżeczce jagód wymieszanych wcześniej z cukrem. Zlepiamy brzegi i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 1500C na złoty kolor. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy bułeczki są upieczone w środku – szpikulec po wyciągnięciu powinien być suchy.
SMACZNEGO 😊
Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni
Tekst: Kinga Jakubowska