Wydawca treści Wydawca treści

Sprzedaż sadzonek

Sprzedaż sadzonek

W ofercie produkcyjnej szkółki leśnej w Sownie znajdują się głównie gatunki lasotwórcze takie jak: So, Sw, DB.B, DB.S, BK, BRZ, OL, oraz gatunki domieszkowe : LP, KL, JW, JRZ, a także gatunki krzewów biocenotycznych: ARO.C, GŁG, JB, RÓŻ.D, SL.W.

Sprzedaż prowadzi Leśniczy Szkółkarz 606802819


Sprzedaż drewna Nowy Cennik 2025

Sprzedaż drewna

 

Nadleśnictwo Kliniska prowadzi sprzedaż detaliczną drewna wielkowymiarowego, średniowymiarowego i małowymiarowego gatunków iglastych i liściastych.

 

Cennik detaliczny sprzedaży drewna obowiązujący od 01 lutego 2025 r. znajdą Państwo poniżej.     

    

W celu dalszych informacji prosimy o kontakt telefoniczny pod następującymi nr telefonów:    

     

91 4312140 lub 91 4312141.

 

 

 

Materiały do pobrania


sprzedaż choinek

Nadleśnictwo Kliniska

z dniem 13 grudnia 2024 roku uruchamia sprzedaż detaliczną drzewek choinkowych:

 

- Jodła kaukaska od 1,0m do 1,5m - 100,00 zł/szt.

- Jodła kaukaska powyżej 1,6m - 120,00 zł/szt.

- Świerk pospolity od 1,0m do 1,5m - 40,00 zł/szt.

- Świerk pospolity od 1,6m do 2,5m - 60,00 zł/szt.

- Świerk pospolity powyżej 2,6m  - 80,00 zł/szt.

 

Obraz zawierający choinka, święta, drzewo, roślina

Opis wygenerowany automatycznieSprzedaż trwa do wyczerpania zapasów !!!

 

Obraz zawierający choinka, święta, drzewo, roślina

Opis wygenerowany automatycznieUwaga - możliwość płatności kartą !!!

Obraz zawierający choinka, święta, drzewo, roślina

Opis wygenerowany automatycznie

Sprzedaż prowadzona będzie : 

 

13 grudnia w godzinach 900 - 1600

14 grudnia w godzinach 900 - 1400

16 grudnia w godzinach 900 - 1600

Obraz zawierający choinka, święta, drzewo, roślina

Opis wygenerowany automatycznie

Obraz zawierający choinka, święta, drzewo, roślina

Opis wygenerowany automatycznie17 grudnia w godzinach 900 - 1600

 

przy siedzibie Nadleśnictwa Kliniska,

Pucko 1

72 – 123 Kliniska Wielkie,

Kancelaria Leśnictwa Pucko

tel. kontaktowy: (91) 431-21-24, 606 435 348

 

 

Serdecznie Zapraszamy!


Sprzedaż dziczyzny

Nadleśnictwo Kliniska informuje,  że prowadzi sprzedaż  bezpośrednią tusz zwierzyny (całych - nieskórowanych) po wcześniejszym zamówieniu.

Z racji obostrzeń oraz wytycznych powołując się na ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 1 marca 2023 r. a także wytycznych Wojewody Zachodniopomorskiego. Nadleśnictwo Kliniska wstrzymuje sprzedaż bezpośrednią z racji obostrzeń związanych z zakazem wprowadzania do obiegu tusz dzików pozyskanych na tym terenie, zw. na występowanie w kategorii stref ASF II,III.

 

Ceny w sprzedaży bezpośredniej dla klienta indywidualnego wynoszą:

Ceny tusz zł/kg:

Klasa Jakości

Gatunek

Jeleń

Sarna

cena netto

cena brutto

cena netto

cena brutto

1

12,00

12,60

21,00

22,05

 

  

Sprzedaż prowadzona jest na terenie Kwatery Myśliwskiej w Łęsku, wyłącznie po uprzednim - bezpośrednim - zamówieniu i uzgodnieniu z:

-  leśniczym ds. gospodarki łowieckiej Jan Kurek nr telefoniczny 606 802 818 lub e – mailem: jan.kurek@szczecin.lasy.gov.pl

 

Zapraszamy


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Idziemy na jagody, na jagody….

Idziemy na jagody, na jagody….

A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,

Idziemy na jagody, na jagody,

A nasze czarne serca, czarne serca,

Biją nam radośnie bum tralala bum…

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,fasolki,jagodki.html

 

Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki o jagodach…? 😊

Przełom czerwca i lipca to idealny czas na zbiór jagód a dokładnie Borówki czernicy. W tym roku ze względu na chłodną wiosnę sezon nieco się opóźnił ale już można cieszyć ich smakiem.

Na zdjęciu widoczne są jagody/ fot. K.Jakubowska

 

Borówka czernica  (Vaccinium myrtillus)

Potocznie nazywana jagodą lub czarną jagodą. Jest to krzewinka rosnąca nawet do wysokości 60 cm tworząc rozległy zielony kobierzec. Występuje pospolicie w lasach iglastych i mieszanych.  To niepozorna roślina o drobnych liściach i kwiatach czerwono-zielonych lub zielono-białych oraz owocu w postaci wielonasiennej jagody.

Świeże owoce jagód poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości. Zawierają selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Borówka czarna pozytywnie wpływa na wzrok, przy okazji obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ściągające, antyseptyczne i moczopędne. Jagody poleca się szczególnie dla osób starszych i tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia ponieważ doskonale regulują żołądek.

Uwielbiana przez dzieci i nie tylko, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów.

 

Podczas zbiorów tych wspaniałych owoców należy zrywać je w taki sposób, aby nie uszkodzić krzewinek!.

Należy pamiętać o przepisach prawnych (ustawa o lasach Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 13 grudnia 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o lasach), które zabraniają używana przyrządów tzw. maszynek, zbieraczek czy grzebieni oraz niszczenia roślin. W przypadku łamania obowiązujących przepisów musimy liczyć się z otrzymaniem mandatu.

Na zdjęciu widoczne są jagodzianki/ fot. K.Jakubowska

JAGODZIANKI

Składniki:

  • ½ kg jagód
  • 10 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • ½ l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

W dużej misce rozkruszamy drożdże z łyżeczką cukru, wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka i dodajemy połowę maki. Mieszamy i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, żółtka i cukier wanilinowy miksujemy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta, dosypujemy mąkę i wyrabiamy przez 10 minut. Wlewamy rozpuszczone ale nie gorące masło lub margarynę i resztę mleka , wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do miski.

Na stolnicy rozwałkowujemy placek grubości 2-3 cm, wycinamy szklanką krążki, rozwałkowujemy je do podłużnego kształtu. Na każdą „łódeczkę” nakładamy po 1 łyżeczce jagód wymieszanych wcześniej z cukrem. Zlepiamy brzegi i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 1500C na złoty kolor. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy bułeczki są upieczone w środku – szpikulec po wyciągnięciu powinien być suchy.

SMACZNEGO 😊

Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni

 

Tekst: Kinga Jakubowska