Wydawca treści
Pomniki przyrody
Pomniki przyrody to zwykle pojedyncze okazy przyrody ożywionej bądź nieożywionej. Najczęściej występującymi w lasach pomnikami przyrody są najstarsze i największe drzewa. W 2019 r. zestawiono ich 11 314, z czego 9 tys. stanowiły drzewa, a 1380 grupy drzew.
Pomniki przyrody to zwykle pojedyncze okazy przyrody ożywionej bądź nieożywionej. Najczęściej występującymi w lasach pomnikami przyrody są najstarsze i największe drzewa.
Na terenie naszego nadleśnictwa mamy 54 pomniki przyrody:
- 30 dębów szypułkowych,
- klon zwyczajny,
- kasztanowiec biały,
- aleja dębu czerwonego,
- 6 buków pospolitych,
- aleja dębu szypułkowego,
- lipa drobnolistna „Anna",
- 6 daglezji zielonych,
- 2 dęby bezszypułkowe,
- lipa drobnolistna,
- 2 wiązy szypułkowe,
- źródlisko "Nad brzegiem Strugi Stawnej"
- "Bobrowe Źródlisko" - źródło
Najciekawsze pomniki to:
Lipa drobnolistna "Anna" - znajdująca się przy siedzibie Nadleśnictwa Kliniska, wiek 465 lat, obwód na wysokości 0,2m od ziemi 871 cm, wysokość 27m. Według legendy pod lipą Anna Jagiellonka z mężem Bogusławem przyjmowała poselstwo polskie. „Według danych historycznych, na zamek w Szczecinie przybyło poselstwo polskie do księcia Bogusława X, który w tym czasie gościł na polowaniu w pobliskiej Puszczy Goleniowskiej. Anna Jagiellonka wraz z posłami udała się do puszczy na spotkanie z mężem i obozowała w pobliżu lipy."- źródło C. Pacyniak, Najstarsze drzewa w Polsce
Najnowsze aktualności
Idziemy na jagody, na jagody….
Idziemy na jagody, na jagody….
A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy na jagody, na jagody,
A nasze czarne serca, czarne serca,
Biją nam radośnie bum tralala bum…
Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,fasolki,jagodki.html
Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki o jagodach…? 😊
Przełom czerwca i lipca to idealny czas na zbiór jagód a dokładnie Borówki czernicy. W tym roku ze względu na chłodną wiosnę sezon nieco się opóźnił ale już można cieszyć ich smakiem.
Na zdjęciu widoczne są jagody/ fot. K.Jakubowska
Borówka czernica (Vaccinium myrtillus)
Potocznie nazywana jagodą lub czarną jagodą. Jest to krzewinka rosnąca nawet do wysokości 60 cm tworząc rozległy zielony kobierzec. Występuje pospolicie w lasach iglastych i mieszanych. To niepozorna roślina o drobnych liściach i kwiatach czerwono-zielonych lub zielono-białych oraz owocu w postaci wielonasiennej jagody.
Świeże owoce jagód poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości. Zawierają selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Borówka czarna pozytywnie wpływa na wzrok, przy okazji obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ściągające, antyseptyczne i moczopędne. Jagody poleca się szczególnie dla osób starszych i tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia ponieważ doskonale regulują żołądek.
Uwielbiana przez dzieci i nie tylko, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów.
Podczas zbiorów tych wspaniałych owoców należy zrywać je w taki sposób, aby nie uszkodzić krzewinek!.
Należy pamiętać o przepisach prawnych (ustawa o lasach Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 13 grudnia 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o lasach), które zabraniają używana przyrządów tzw. maszynek, zbieraczek czy grzebieni oraz niszczenia roślin. W przypadku łamania obowiązujących przepisów musimy liczyć się z otrzymaniem mandatu.
Na zdjęciu widoczne są jagodzianki/ fot. K.Jakubowska
JAGODZIANKI
Składniki:
- ½ kg jagód
- 10 dag drożdży
- 6 żółtek
- ½ l mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
W dużej misce rozkruszamy drożdże z łyżeczką cukru, wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka i dodajemy połowę maki. Mieszamy i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, żółtka i cukier wanilinowy miksujemy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta, dosypujemy mąkę i wyrabiamy przez 10 minut. Wlewamy rozpuszczone ale nie gorące masło lub margarynę i resztę mleka , wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do miski.
Na stolnicy rozwałkowujemy placek grubości 2-3 cm, wycinamy szklanką krążki, rozwałkowujemy je do podłużnego kształtu. Na każdą „łódeczkę” nakładamy po 1 łyżeczce jagód wymieszanych wcześniej z cukrem. Zlepiamy brzegi i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 1500C na złoty kolor. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy bułeczki są upieczone w środku – szpikulec po wyciągnięciu powinien być suchy.
SMACZNEGO 😊
Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni
Tekst: Kinga Jakubowska