Wydawca treści Wydawca treści

Lasy Niepaństwowe

Na terenie administrowanym przez Nadleśnictwo Kliniska znajdują się lasy innych własności, niestanowiące własności Skarbu Państwa. Nadzór nad gospodarką w tych lasach podlega bezpośrednio pod właściwe terytorialnie Starostwa Powiatowe. Zadania z zakresu gospodarki leśnej prowadzone są w nich w oparciu o Inwentaryzacje Stanu Lasu (lasy o łącznej powierzchni w jednym kompleksie do 10 ha) oraz Uproszczone Plany Urządzenia Lasu (lasy o łącznej powierzchni w jednym kompleksie powyżej 10 ha).

Lasy niepaństwowe podlegają Starostom następujących powiatów: Miasto Szczecin, Starostwo Powiatowe w Stargardzie, Starostwo Powiatowe w Goleniowie.

Nadleśnictwo zgodnie z zapisami zawartymi w Ustawie o Lasach sprawuje funkcje doradczą dla właścicieli lasów, opiniodawczą do sporządzanych Uproszczonych Planów Urządzenia Lasu oraz sporządzanie planów zalesień w ramach PROW.

Od roku (2017) Nadleśnictwo Kliniska sprawuje nadzór nad lasami niepaństwowymi położonymi w zasięgu Starostwa Goleniów. W nadzorze jest 57,06 ha. Pełniony nadzór opiera się na artykułach 7,8,9,13,14a Ustawy o lasach z dnia 28 września 1991 roku.

 

Tekst: A. Lipka

 


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Leśne smakołyki

Leśne smakołyki

Las od zarania dziejów odgrywał ogromną rolę w życiu człowieka, zapewniał mu pożywienie, schronienie oraz opał.  Dawniej z drzew na dużą skalę pozyskiwało się żywice naturalne wykorzystywane do produkcji terpentyny i kalafonii - substancji używanej do produkcji farb i lakierów, leków oraz środków owado- i  grzybobójczych. Choć obecnie pozyskanie spały żywiczarskiej jest symboliczne, to do dziś możemy spotkać w lesie sosny z charakterystycznymi nacięciami służącymi do jej pozyskania.

Las to nie tylko drzewa ale, także nieograniczone źródło ziół i owoców leśnych, grzybów oraz dziczyzny, które możemy wykorzystywać w kuchni czy ziołolecznictwie.

Owoce runa leśnego to prawdziwe dary natury o niepowtarzalnym smaku, nie zawierają sztucznych nawozów w przeciwieństwie do owoców hodowanych przez człowieka  i co najważniejsze obfitują w witaminy: C, B1, B2, PP, K  i A

CZY WIESZ, ŻE : . Kilogram owoców dzikiej róży zawiera tyle witaminy C ile dziesięć kilogramów cytryny!

Piękna letnia pogoda oraz okres wakacji sprzyja leśnym wędrówką. W tym czasie las oferuje bardzo bogatą ofertę leśnych smakołyków, które poza walorami smakowymi maja również właściwości lecznicze.

 Zapraszam Was na cykl artykułów o darach lasu i ich zastosowaniu.  

Dziś poznamy kuzynkę wszystkim znanej i uwielbianej truskawki, a mowa oczywiście o POZIOMCE.

Poziomka pospolita (Fragaria vesca)

Jest wieloletnią byliną pospolicie występująca na terenie całego kraju. Można ją spotkać na obrzeżach lasu, przy leśnych drogach oraz słonecznych polanach.

Jej owoce choć niewielkich rozmiarów, są bogate w witaminę C, a poza tym bardzo słodkie i aromatyczne. Najlepiej smakują tuż po zerwaniu. Jeśli chcemy je przetworzyć musimy się spieszyć, ponieważ szybko pleśnieją i tracą to co najcenniejsze czyli aromat. Niemniej nadają się do mrożenia lub suszenia.

Poziomka jest rośliną leczniczą. Napar z liści ma właściwości antyoksydacyjne. Reguluje również przemianę materii i bardzo korzystnie wpływa na skórę.
Owoce i liście poziomki nie tylko dobrze wpływają na zdrowie, są również wykorzystywane jako przyprawa do duszonych lub pieczonych mięs, aromatyzowania herbat i nalewek nadając potrawie delikatny, słodkawy i wyraźnie leśny smak i zapach.  

Zdjęcie przedstawia owoce poziomki/ fot. K. Jakubowska

Coś dla łasuchów:

Ciasto z jagodami i poziomkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Cukier wanilinowy
  • 500 g jagód
  • 150 g poziomek
  • Cukier puder

Wszystkie składniki (oprócz owoców i cukru pudru) należy ze sobą wymieszać w dużej misce. Owoce dzielimy na trzy części. Do wyrobionego ciasta dodajemy ostrożnie 2/3 przygotowanych jagód i poziomek. Delikatnie mieszamy, żeby ich nie uszkodzić. Całość należy wyłożyć na blachę średniej wielkości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach ciasto wyjąć i obsypać pozostałą częścią owoców. Piec jeszcze 30-35 minut w temperaturze 180 0C. Podajemy posypane cukrem pudrem.

SMACZNEGO


Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni

 

Tekst: Kinga Jakubowska