Wydawca treści
Gospodarka łowiecka
W lasach żyje ok. 60 proc. z 618 gatunków kręgowców występujących w Polsce. Rozwój cywilizacji zachwiał odwieczną równowagą i regułami obowiązującymi w ekosystemach leśnych, co wpływa także na bytujące tam zwierzęta. Dlatego obecnie ich liczebność, sposoby opieki nad nimi, a także możliwości zapobiegania szkodom od zwierzyny – reguluje prawo: polskie i unijne.
Łowiectwo jest elementem ochrony środowiska przyrodniczego – tak definiuje je ustawa „Prawo łowieckie" z 1995 r. Zwierzęta łowne (20 proc. gatunków ssaków i 12 proc. ptaków występujących w Polsce) są dobrem ogólnonarodowym i własnością Skarbu Państwa. Gospodarowaniem zwierzyną łowną, zgodnie z zasadami ekologii oraz racjonalnej gospodarki leśnej, rolnej i rybackiej, zajmują się myśliwi zrzeszeni w Polskim Związku Łowieckim oraz leśnicy.
OHZ
Nadleśnictwo Kliniska posiada na swoim terenie administracyjnym Ośrodek Hodowli Zwierzyny (OHZ), w którym prowadzona jest samodzielna gospodarka łowiecką oraz łąkowo - rolna. Ponadto w zasięgu terytorialnym nadleśnictwa znajduje się ok. 50 tys. ha terenów łowieckich, dzierżawionych przez 6 sąsiadujących terytorialnie kół łowieckich. Wszystkie uroczyska łowieckie Nadleśnictwa Kliniska posiada łączną powierzchnię 16589 ha, w tym 12611 ha to duży zwarty kompleks leśny.
Gospodarka łowiecka na terenie Nadleśnictwa ma na celu przede wszystkim dostosowanie i kontrolowanie liczebności oraz struktury wiekowej, płciowej zwierząt łownych do poziomu, który zapewnia możliwość prawidłowego gospodarowania realizacjami założonych celów hodowli lasu. Oprócz tego zadania z zakresu gospodarki łowieckiej obejmują dokarmianie zwierzyny w sezonie trudno dostępnej karmy ze względu na warunki atmosferycznej wymuszone porą roku – głównie końcówka jesieni i zimy. Należyte utrzymywanie stanu technicznego urządzeń łowieckich tj.
- paśniki gdzie wykładamy karmę;
- budki podsypowe w których wysypujemy mieszanki zbóż dla ptactwa (bażanty)
- lizawki gdzie wykładamy sól dla jeleni, saren
- poletka zgryzowe i miejsca wysypu karmy okopowej gdzie zwierzyna ma atrakcyjną karmę w okresie utrudnionego dostępu do pożywienia.
Jednak trzeba pamiętać i przestrzegać aspektów prawnych, gdzie ze względu na epizodyczność występowania ognisk ASF stosujemy się do:
„W związku z przeciwdziałaniem rozszerzania się choroby ASF, 27 stycznia 2021 na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej wprowadzony został zakaz dokarmiania dzików”
Na terenie OHZ przy Nadleśnictwie Kliniska są także zakładanie poletka zgryzowe i poletka zaporowe w formie pasów, w celu zatrzymania zwierząt w tych partiach lasu, w których ewentualne szkody mogą być znacząco mniejsze i powoduje to opóźnienie ich wyjścia na pola uprawne w celu żerowania.
Główne gatunki zwierzyny, występujące na terenie OHZ to: jeleń, sarna, dzik.
Na terenie OHZ Nadleśnictwa Kliniska istnieją idealne warunki od obserwacji zwierzyny w ich naturalnym środowisku. Wiosną możemy oglądać stopniowe przebudzenie się przyrody po okresie zimowym, pojawianie się młodych zwierząt głównie obserwujemy :
- cielaki jelenia szlachetnego, koźlaki sarny europejskiej , warchlaki dzików czyli młode pasiaki, młode lisy i borsuki. Od czasu do czasu możemy usłyszeć nawoływanie się żurawi lub tzw. „chrapanie" słonki.
Latem można obserwować życie „rodzinne" dużych zwierząt: warchlaki podążające grzecznie za lochą w drodze na żer, igraszki i gonitwy młodych koźląt, chmary jeleni żerujące w zbożach – osobno byki i osobno łanie z cielętami a także, od połowy lipca do połowy sierpnia, gody u saren.
Jesienią widzimy zmianę barw oraz powolne przygotowanie się przyrody na okres snu, pojawiają się nowe zapachy, zbliża się czas odlotu niektórych ptaków i zaczyna się magia godów jeleni czyli rykowisko. Okres przyciągający w dolinę rzeki Iny wielu pasjonatów fotografii, a także wabiarzy jeleni podsłuchujących naturalne porykiwanie byków jelenia szlachetnego. Właśnie koryto jak i dolina rzeki Iny jest największą areną od kilku lat zmagań samców jelenia szlachetnego celem przedłużenia własnego gatunku w tym okresie godów.
To wszystko czeka na odwiedzających nas rokrocznie myśliwych, pasjonatów łowiectwa, wędkarzy, fotografów, miłośników przyrody, z zachowaniem niezbędnych warunków rozsądku i bezpieczeństwa.
Tekst P. Rogowski, J. Kurek
Najnowsze aktualności
Idziemy na jagody, na jagody….
Idziemy na jagody, na jagody….
A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy na jagody, na jagody,
A nasze czarne serca, czarne serca,
Biją nam radośnie bum tralala bum…
Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,fasolki,jagodki.html
Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki o jagodach…? 😊
Przełom czerwca i lipca to idealny czas na zbiór jagód a dokładnie Borówki czernicy. W tym roku ze względu na chłodną wiosnę sezon nieco się opóźnił ale już można cieszyć ich smakiem.
Na zdjęciu widoczne są jagody/ fot. K.Jakubowska
Borówka czernica (Vaccinium myrtillus)
Potocznie nazywana jagodą lub czarną jagodą. Jest to krzewinka rosnąca nawet do wysokości 60 cm tworząc rozległy zielony kobierzec. Występuje pospolicie w lasach iglastych i mieszanych. To niepozorna roślina o drobnych liściach i kwiatach czerwono-zielonych lub zielono-białych oraz owocu w postaci wielonasiennej jagody.
Świeże owoce jagód poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości. Zawierają selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Borówka czarna pozytywnie wpływa na wzrok, przy okazji obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ściągające, antyseptyczne i moczopędne. Jagody poleca się szczególnie dla osób starszych i tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia ponieważ doskonale regulują żołądek.
Uwielbiana przez dzieci i nie tylko, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów.
Podczas zbiorów tych wspaniałych owoców należy zrywać je w taki sposób, aby nie uszkodzić krzewinek!.
Należy pamiętać o przepisach prawnych (ustawa o lasach Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 13 grudnia 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o lasach), które zabraniają używana przyrządów tzw. maszynek, zbieraczek czy grzebieni oraz niszczenia roślin. W przypadku łamania obowiązujących przepisów musimy liczyć się z otrzymaniem mandatu.
Na zdjęciu widoczne są jagodzianki/ fot. K.Jakubowska
JAGODZIANKI
Składniki:
- ½ kg jagód
- 10 dag drożdży
- 6 żółtek
- ½ l mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
W dużej misce rozkruszamy drożdże z łyżeczką cukru, wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka i dodajemy połowę maki. Mieszamy i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, żółtka i cukier wanilinowy miksujemy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta, dosypujemy mąkę i wyrabiamy przez 10 minut. Wlewamy rozpuszczone ale nie gorące masło lub margarynę i resztę mleka , wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do miski.
Na stolnicy rozwałkowujemy placek grubości 2-3 cm, wycinamy szklanką krążki, rozwałkowujemy je do podłużnego kształtu. Na każdą „łódeczkę” nakładamy po 1 łyżeczce jagód wymieszanych wcześniej z cukrem. Zlepiamy brzegi i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 1500C na złoty kolor. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy bułeczki są upieczone w środku – szpikulec po wyciągnięciu powinien być suchy.
SMACZNEGO 😊
Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni
Tekst: Kinga Jakubowska