Wydawca treści
NOCLEGI KWATERA MYŚLIWSKA
Kwatera Myśliwska „Łęsko"
Łęsko 1
72-100 Goleniów
Sam budynek Kwatery Łowieckiej „Łęsko” jak i jej otoczenie czynią ją idealnym i harmonicznym miejscem do wypoczynku, a także dają możliwość bezpośredniego kontaktu z naturą dla wszystkich pasjonatów przyrody oraz lasu. Znajdą się także możliwości dla aktywnych jak i mniej aktywnych sportowo. Kwatera znajduję się przy szlaku rowerowym przebiegającym przez piękne uroczyska leśne. Teren wokół umożliwia także spacery w bliskiej odległości od doliny rzeki Iny, gdzie w sezonie jest bardzo duża kompensacja spływów kajakowych, a także atrakcja dla wędkarzy z całego regionu oraz kraju.
Kwatera Łowiecka „Łęsko” posiada 15 miejsc noclegowych
Na parterze znajdują się duża jadalnia mogąca pomieścić do 17 osób oraz kuchnia.
Na I piętrze znajdują się pokoje wyposażone we własną łazienkę stwarzając lepszy komfort dla użytkowników kwatery łowieckiej. Łączna ilość pokoi na pierwszym piętrze to 4 pokoje dwuosobowe oraz 2 pokoje pojedyncze z czego jeden pokój jednoosobowy nie jest wyposażony w samodzielną łazienkę jest to łazienka ogólnodostępną usytuowaną na korytarzu I – ego piętra. Na tym piętrze znajduje się również salon z kominkiem, małym tarasem, a także TV SAT, WIFI, chłodziarko – zamrażarka.
Na II piętrze znajdują się 2 pokoje dwuosobowe oraz pokój dwuosobowy z możliwością dostawki na trzyosobowy z jedną łazienką ogólnodostępną usytuowaną na korytarzu.
1. Pokój 1 osobowy 130,00 zł brutto za dobę (120,37 netto),
2. Pokój 2 osobowy (łazienka wspólna) 160,00 zł brutto za dobę (148,15 netto),
3. Pokój 2 osobowy 180,00 zł brutto za dobę (166,67 netto),
4. Pokój 2 osobowy do pojedynczego użytku 150,00 brutto za dobę (138,89 netto),
5. Pokój 3 osobowy (po uzgodnieniu) 230,00 zł brutto za dobę (212,96 netto).
Opłata za pokój zawiera w sobie możliwość skorzystania z kuchni w celu samodzielnego przyrządzenia prostych posiłków (śniadanie, kolacja) oraz gorących napojów (kawa, herbata itp.), ewentualnie podgrzania gotowych dań (bez gotowania dań obiadowych i pieczenia).
Osoby korzystające z kuchni zobowiązane są do bieżącego jej sprzątania oraz pozostawienia jej, jak i wykorzystywanego sprzętu w czystości.
Kwaterę Myśliwską Łęsko poleca serwis noclegowy meteor-turystyka.pl, w którym znajduje się prezentacja naszego obiektu.
Korzystanie z jadalni – 130 zł brutto (105,69 zł netto) za dobę (dla gości hotelowych),
Wynajęcie sali jadalni osobom nie korzystającym z noclegu – 160 zł brutto (130,08 zł netto) za pierwszą godzinę + 50 zł brutto (46,30) za każdą następną.
Istnieje możliwość wynajęcia wiaty turystycznej, chatki „Flisackiej" usytuowanych obok siedziby Kwatery Myśliwskiej „Łęsko" z pięknym widokiem na staw, a także dolinę rzeki Iny
Ceny wynajmu obiektów:
Wiata turystyczna – znajduję się na polanie przed budynkiem Kwatery Łowieckiej z miejscem na ognisko. Pierwsza godzina 220,00 zł brutto (178,86 zł netto) – cena obejmuje rezerwację miejsca oraz dostarczenie 0,5 m. p. drewna na ognisko, każda kolejna godzina najmu obiektu – 36,00 zł brutto( 29,27 zł netto). W przypadku najmu wiaty turystycznej, wraz z możliwością korzystania z energii elektrycznej, ustala się ryczałtową stawkę za energię elektryczną w wysokości – 50,00 zł brutto (40,65 zł netto) za 1 dzień.
Chatka „Flisacka" – Pierwsza godzina 180,00 zł brutto (146,34 zł netto), każda kolejna godzina najmu obiektu – 36,00 zł brutto ( 29,27 zł netto) W przypadku najmu Chatki „Flisackiej", wraz z możliwością korzystania z energii elektrycznej, ustala się ryczałtową stawkę za energię elektryczną w wysokości – 50,00 zł brutto (40,65 zł netto) za 1 dzień.
Rezerwacji pokoi w Kwaterze Myśliwskiej "Łęsko" oraz wiaty i chatki można dokonać od poniedziałku do piątku w godz. 7.00-15.00 poprzez złożenie zapytania drogą elektroniczną lub pisemnie, e-mail: kliniska@szczecin.lasy.gov.pl
Serdecznie zapraszamy!
Najnowsze aktualności
W malinowym chruśniaku…
W malinowym chruśniaku…
Kolejną rośliną z pysznymi i soczystymi owocami, którą możemy spotkać w lesie jest Malina właściwa ( Rubus idaeus L.)
Jest to krzew pospolicie występujący na terenie całej Polski, dorastajacy do ok. 2 metrów wysokosci. Można ją spotkać w lasach, leśnych polanach, zaroślach, na zrębach oraz górskich zboczach. Chętnie uprawiana jest również w przydomowych ogrodach.
Na zdjęciu widoczna: Malina właściwa Na zdjęciu widoczna: Malina właściwa hodowana w ogrodzie
Choć owoce leśnej maliny są znacznie mniejsze i nie mają tak intensywnej barwy od tej hodowanej w ogrodzie, za to są o wiele słodsze. Trzeba tylko uważać w trakcie zbiorów, ponieważ dość często owoce okazują się być robaczywe.
Niemniej jednak wybierając się do lasu po zbiory nie wrócimy z pustymi rękoma, ponieważ oprócz owoców można zbierać również liście. Najlepsze są te z młodych pędów. Pamiętajmy tylko by podczas zbiorów nie niszczyć krzewów i nie obrywać wszystkich liści.!
Owoce są bogatym źródłem witamin C, E, B1, B2, B6, a także pektyn, antocyjanów, cukrów, kwasów organicznych oraz wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Działają przeciwgorączkowo i napotnie, wzmacniając organizm. Nie bez powodów najlepszym lekarstwem na grypę jest gorąca herbata z sokiem malinowym 😊.
Fot. K. Jakubowska
Podobne właściwości posiadają liście, zawierają kwas mlekowy, kwas bursztynowy i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz garbniki. Idealnie nadają się do suszenia i w połączeniu z liśćmi poziomek lub jeżyn tworzą zdrowy napar mający właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, świetnie wpływają na przemianę materii oraz dobrze się sprawdzą do płukania bolącego gardła.
Zbierajmy tylko dojrzałe owoce, przejrzałe zostawiajmy na krzewie, ponieważ są też wielkim przysmakiem zwierząt m.in. ptaków, a także saren.
Walory smakowe owoców są często wykorzystywane w kuchni. Soczyste owoce można spożywać na surowo i po przetworzeniu jako sok, konfitury, dżem, galaretki a także jako dodatek do wypieków.
Sok malinowy
Składniki:
- 1 kg świeżych malin
- 350 g cukru
Oczyszczone maliny wsypać do garnka z dodatkiem cukru, wlać 1/2 szklanki wody. Zagotować na średnim ogniu co chwilę mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć ogień i gotować dalej rozgniatając łyżką maliny. Gdy wszystkie maliny się rozpadną odstawić garnek z ognia.
Tak przygotowaną pulpę przełożyć na duże sito wyłożone gazą, i zostawić na kilka minut aby sok samoistnie spłynął do garnka, można delikatnie mieszać łyżką aby ściekła reszta soku.
Uzyskany sok malinowy jeszcze raz doprowadź do wrzenia, a następnie przelać do słoiczków lub buteleczek, zakręć je, odwróć zakrętką do dołu i zostaw do ostygnięcia. Nakrętka powinna się zrobić wklęsła – to znak, że sok jest dobrze zamknięty. Przechowywać w zacienionym miejscu np. piwnicy.
Pozostałe maliny można przetrzeć przez drobne sito uzyskując mus malinowy, idealny do lodów lub naleśników.
SMACZNEGO 😊