Wydawca treści Wydawca treści

Hodowla lasu

Podstawowym zadaniem hodowli lasu jest zachowanie i wzbogacanie lasów istniejących (odnawianie) oraz tworzenie nowych (zalesianie), z respektowaniem warunków przyrodniczych i procesów naturalnych. Hodowla lasu obejmuje zbiór i przechowywanie nasion drzew, produkcję sadzonek na szkółkach, zakładanie oraz pielęgnację i ochronę upraw leśnych oraz drzewostanów.

Hodowla lasu korzysta z dorobku nauk przyrodniczych, m.in. klimatologii, gleboznawstwa, botaniki czy fizjologii roślin. W pracach hodowlanych leśnicy dążą do dostosowania składu gatunkowego lasu do siedliska. Dzięki temu las jest bardziej odporny na zagrożenia.

Las, jeśli nie powstał w sposób naturalny, jest sadzony przez leśników. Sadzonki hoduje się w szkółkach. Uprawy są poddawane zabiegom pielęgnacyjnym i ochronnym. Mają one stworzyć optymalne warunki wzrostu dla drzew najbardziej pożądanych w składzie gatunkowym rosnącego drzewostanu. Ostatnim elementem hodowli jest wycinka drzew dojrzałych, tak aby możliwe było odnowienie lasu, w sposób optymalny dla wymagań rosnących gatunków drzew.

Przeczytaj więcej na stronie lasy.gov.pl.

Nasze nadleśnictwo w 2023 roku odnowiło las na powierzchni około 187 ha. W czasie sadzenia nowego pokolenia lasu staramy się  jak najlepiej dopasować skład drzewostanu do warunków siedliskowych. W celu wzbogacenia różnorodności biologicznej lasów, część nowego pokolenia powstaje w wyniku inicjowanych przez leśników odnowień naturalnych.

W celu zapewnienia lepszego „startu" młodych roślin, które posadzimy lub pojawią się  z obsiewu naturalnego konieczne jest przygotowanie gleby pod sadzenie lub pod obsiew.

W miarę przejmowania od KOWR-u się  gruntów porolnych, wykonujemy ich zalesienia, w ramach programu zwiększania lesistości kraju.

Prawidłowy rozwój drzew wymaga prowadzenia różnorodnych zabiegów pielęgnacyjnych. Rozmiar tych prac uzależniony jest od potrzeb poszczególnych fragmentów lasu. Pielęgnowanie gleby w uprawach leśnych wykonane w ubiegłym roku  na powierzchni ok. 382 ha ma umożliwić sadzonkom lepszy rozwój przez ograniczenie wzrostu konkurencyjnych chwastów. Następnie wykonuje się stopniowe przerzedzanie przyszłego drzewostanu poprzez wykonanie cięć pielęgnacyjnych nazywanych kolejno: czyszczeniami wczesnymi, czyszczeniami późnymi. Rozmiar tych prac był następujący w skali jednego roku: czyszczenia wczesne ok. 143 ha, czyszczenia późne ok. 119 ha.

Tekst. A. Jakubowska

 

Melioracje wodne

Istotną rolę w funkcjonowaniu gospodarki leśnej ma sieć rowów melioracyjnych. Wszystkie cieki wymagające konserwacji, udrożnienia i oczyszczenia zostały ujęte w planie na 2021 rok. Zaniedbania związane z utrzymaniem urządzeń w dobrym stanie skutkują podtopieniem drzewostanów, powodują utrudnienia w dostępnością pozycji i w konsekwencji mogą przyczynić się do wymoknięcia upraw. W ubiegłym roku dokonaliśmy konserwacji rowów na odcinku 750 mb. Konserwacja rowów polega na oczyszczeniu trasy rowu z krzaków i gałęzi, odmuleniu dna rowu oraz wykoszeniu skarp ze zbędnej roślinności. Utrzymanie urządzeń melioracyjnych w należytym stanie wpływa bezpośrednio na zachowanie odpowiedniego mikroklimatu w ekosystemie leśnym.

Tekst M.Rams

 

 


Szkółka leśna

W roku 1997 na terenie Nadleśnictwa Kliniska powstała Szkółka Gospodarcza w Sownie. Ogólna powierzchnia szkółki wynosi - 11,04 ha  w tym aktualna powierzchnia produkcyjna wynosi – 4,20 ha. Na szkółce hodowane są sadzonki drzew oraz krzewów do sadzenia  w ramach odnowienia lasu oraz prac zalesieniowych na gruntach porolnych. Sadzonki wyprodukowane na naszej szkółce są również przeznaczane do sprzedaży detalicznej na potrzeby lokalnej ludności. Ze względu na specyfikę siedlisk  pod produkcją leśną w Nadleśnictwie Kliniska, głównym gatunkiem lasotwórczym hodowanym na szkółce jest sosna. Oprócz tego hodujemy inne gatunki iglaste oraz dęby, buki, klony, olsze i inne.

W ofercie produkcyjnej szkółki do sprzedaży znajdują się głównie gatunki lasotwórcze, takie jak: sosna, świerk, dąb szypułkowy i bezszypułkowy, buk, brzoza brodawkowata, olcha czarna, oraz gatunki domieszkowe: lipa drobnolistna, klon zwyczajny, klon jawor, jarząb, a także gatunki krzewów biocenotycznych: głóg , jabłoń, róża drobnolistna, śliwa tarnina.

Oprócz wymienionych wyżej gatunków Szkółka Gospodarcza w Sownie prowadzi również sprzedaż kilku gatunków krzewów ozdobnych. 

Cennik na sadzonki drzew i krzewów produkowanych na Szkółce Gospodarczej Nadleśnictwa Kliniska


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Leśne smakołyki

Leśne smakołyki

Las od zarania dziejów odgrywał ogromną rolę w życiu człowieka, zapewniał mu pożywienie, schronienie oraz opał.  Dawniej z drzew na dużą skalę pozyskiwało się żywice naturalne wykorzystywane do produkcji terpentyny i kalafonii - substancji używanej do produkcji farb i lakierów, leków oraz środków owado- i  grzybobójczych. Choć obecnie pozyskanie spały żywiczarskiej jest symboliczne, to do dziś możemy spotkać w lesie sosny z charakterystycznymi nacięciami służącymi do jej pozyskania.

Las to nie tylko drzewa ale, także nieograniczone źródło ziół i owoców leśnych, grzybów oraz dziczyzny, które możemy wykorzystywać w kuchni czy ziołolecznictwie.

Owoce runa leśnego to prawdziwe dary natury o niepowtarzalnym smaku, nie zawierają sztucznych nawozów w przeciwieństwie do owoców hodowanych przez człowieka  i co najważniejsze obfitują w witaminy: C, B1, B2, PP, K  i A

CZY WIESZ, ŻE : . Kilogram owoców dzikiej róży zawiera tyle witaminy C ile dziesięć kilogramów cytryny!

Piękna letnia pogoda oraz okres wakacji sprzyja leśnym wędrówką. W tym czasie las oferuje bardzo bogatą ofertę leśnych smakołyków, które poza walorami smakowymi maja również właściwości lecznicze.

 Zapraszam Was na cykl artykułów o darach lasu i ich zastosowaniu.  

Dziś poznamy kuzynkę wszystkim znanej i uwielbianej truskawki, a mowa oczywiście o POZIOMCE.

Poziomka pospolita (Fragaria vesca)

Jest wieloletnią byliną pospolicie występująca na terenie całego kraju. Można ją spotkać na obrzeżach lasu, przy leśnych drogach oraz słonecznych polanach.

Jej owoce choć niewielkich rozmiarów, są bogate w witaminę C, a poza tym bardzo słodkie i aromatyczne. Najlepiej smakują tuż po zerwaniu. Jeśli chcemy je przetworzyć musimy się spieszyć, ponieważ szybko pleśnieją i tracą to co najcenniejsze czyli aromat. Niemniej nadają się do mrożenia lub suszenia.

Poziomka jest rośliną leczniczą. Napar z liści ma właściwości antyoksydacyjne. Reguluje również przemianę materii i bardzo korzystnie wpływa na skórę.
Owoce i liście poziomki nie tylko dobrze wpływają na zdrowie, są również wykorzystywane jako przyprawa do duszonych lub pieczonych mięs, aromatyzowania herbat i nalewek nadając potrawie delikatny, słodkawy i wyraźnie leśny smak i zapach.  

Zdjęcie przedstawia owoce poziomki/ fot. K. Jakubowska

Coś dla łasuchów:

Ciasto z jagodami i poziomkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Cukier wanilinowy
  • 500 g jagód
  • 150 g poziomek
  • Cukier puder

Wszystkie składniki (oprócz owoców i cukru pudru) należy ze sobą wymieszać w dużej misce. Owoce dzielimy na trzy części. Do wyrobionego ciasta dodajemy ostrożnie 2/3 przygotowanych jagód i poziomek. Delikatnie mieszamy, żeby ich nie uszkodzić. Całość należy wyłożyć na blachę średniej wielkości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach ciasto wyjąć i obsypać pozostałą częścią owoców. Piec jeszcze 30-35 minut w temperaturze 180 0C. Podajemy posypane cukrem pudrem.

SMACZNEGO


Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni

 

Tekst: Kinga Jakubowska