Wydawca treści Wydawca treści

Hodowla lasu

Podstawowym zadaniem hodowli lasu jest zachowanie i wzbogacanie lasów istniejących (odnawianie) oraz tworzenie nowych (zalesianie), z respektowaniem warunków przyrodniczych i procesów naturalnych. Hodowla lasu obejmuje zbiór i przechowywanie nasion drzew, produkcję sadzonek na szkółkach, zakładanie oraz pielęgnację i ochronę upraw leśnych oraz drzewostanów.

Hodowla lasu korzysta z dorobku nauk przyrodniczych, m.in. klimatologii, gleboznawstwa, botaniki czy fizjologii roślin. W pracach hodowlanych leśnicy dążą do dostosowania składu gatunkowego lasu do siedliska. Dzięki temu las jest bardziej odporny na zagrożenia.

Las, jeśli nie powstał w sposób naturalny, jest sadzony przez leśników. Sadzonki hoduje się w szkółkach. Uprawy są poddawane zabiegom pielęgnacyjnym i ochronnym. Mają one stworzyć optymalne warunki wzrostu dla drzew najbardziej pożądanych w składzie gatunkowym rosnącego drzewostanu. Ostatnim elementem hodowli jest wycinka drzew dojrzałych, tak aby możliwe było odnowienie lasu, w sposób optymalny dla wymagań rosnących gatunków drzew.

Przeczytaj więcej na stronie lasy.gov.pl.

Nasze nadleśnictwo w 2023 roku odnowiło las na powierzchni około 187 ha. W czasie sadzenia nowego pokolenia lasu staramy się  jak najlepiej dopasować skład drzewostanu do warunków siedliskowych. W celu wzbogacenia różnorodności biologicznej lasów, część nowego pokolenia powstaje w wyniku inicjowanych przez leśników odnowień naturalnych.

W celu zapewnienia lepszego „startu" młodych roślin, które posadzimy lub pojawią się  z obsiewu naturalnego konieczne jest przygotowanie gleby pod sadzenie lub pod obsiew.

W miarę przejmowania od KOWR-u się  gruntów porolnych, wykonujemy ich zalesienia, w ramach programu zwiększania lesistości kraju.

Prawidłowy rozwój drzew wymaga prowadzenia różnorodnych zabiegów pielęgnacyjnych. Rozmiar tych prac uzależniony jest od potrzeb poszczególnych fragmentów lasu. Pielęgnowanie gleby w uprawach leśnych wykonane w ubiegłym roku  na powierzchni ok. 382 ha ma umożliwić sadzonkom lepszy rozwój przez ograniczenie wzrostu konkurencyjnych chwastów. Następnie wykonuje się stopniowe przerzedzanie przyszłego drzewostanu poprzez wykonanie cięć pielęgnacyjnych nazywanych kolejno: czyszczeniami wczesnymi, czyszczeniami późnymi. Rozmiar tych prac był następujący w skali jednego roku: czyszczenia wczesne ok. 143 ha, czyszczenia późne ok. 119 ha.

Tekst. A. Jakubowska

 

Melioracje wodne

Istotną rolę w funkcjonowaniu gospodarki leśnej ma sieć rowów melioracyjnych. Wszystkie cieki wymagające konserwacji, udrożnienia i oczyszczenia zostały ujęte w planie na 2021 rok. Zaniedbania związane z utrzymaniem urządzeń w dobrym stanie skutkują podtopieniem drzewostanów, powodują utrudnienia w dostępnością pozycji i w konsekwencji mogą przyczynić się do wymoknięcia upraw. W ubiegłym roku dokonaliśmy konserwacji rowów na odcinku 750 mb. Konserwacja rowów polega na oczyszczeniu trasy rowu z krzaków i gałęzi, odmuleniu dna rowu oraz wykoszeniu skarp ze zbędnej roślinności. Utrzymanie urządzeń melioracyjnych w należytym stanie wpływa bezpośrednio na zachowanie odpowiedniego mikroklimatu w ekosystemie leśnym.

Tekst M.Rams

 

 


Szkółka leśna

W roku 1997 na terenie Nadleśnictwa Kliniska powstała Szkółka Gospodarcza w Sownie. Ogólna powierzchnia szkółki wynosi - 11,04 ha  w tym aktualna powierzchnia produkcyjna wynosi – 4,20 ha. Na szkółce hodowane są sadzonki drzew oraz krzewów do sadzenia  w ramach odnowienia lasu oraz prac zalesieniowych na gruntach porolnych. Sadzonki wyprodukowane na naszej szkółce są również przeznaczane do sprzedaży detalicznej na potrzeby lokalnej ludności. Ze względu na specyfikę siedlisk  pod produkcją leśną w Nadleśnictwie Kliniska, głównym gatunkiem lasotwórczym hodowanym na szkółce jest sosna. Oprócz tego hodujemy inne gatunki iglaste oraz dęby, buki, klony, olsze i inne.

W ofercie produkcyjnej szkółki do sprzedaży znajdują się głównie gatunki lasotwórcze, takie jak: sosna, świerk, dąb szypułkowy i bezszypułkowy, buk, brzoza brodawkowata, olcha czarna, oraz gatunki domieszkowe: lipa drobnolistna, klon zwyczajny, klon jawor, jarząb, a także gatunki krzewów biocenotycznych: głóg , jabłoń, róża drobnolistna, śliwa tarnina.

Oprócz wymienionych wyżej gatunków Szkółka Gospodarcza w Sownie prowadzi również sprzedaż kilku gatunków krzewów ozdobnych. 

Cennik na sadzonki drzew i krzewów produkowanych na Szkółce Gospodarczej Nadleśnictwa Kliniska


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Idziemy na jagody, na jagody….

Idziemy na jagody, na jagody….

A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,

Idziemy na jagody, na jagody,

A nasze czarne serca, czarne serca,

Biją nam radośnie bum tralala bum…

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,fasolki,jagodki.html

 

Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki o jagodach…? 😊

Przełom czerwca i lipca to idealny czas na zbiór jagód a dokładnie Borówki czernicy. W tym roku ze względu na chłodną wiosnę sezon nieco się opóźnił ale już można cieszyć ich smakiem.

Na zdjęciu widoczne są jagody/ fot. K.Jakubowska

 

Borówka czernica  (Vaccinium myrtillus)

Potocznie nazywana jagodą lub czarną jagodą. Jest to krzewinka rosnąca nawet do wysokości 60 cm tworząc rozległy zielony kobierzec. Występuje pospolicie w lasach iglastych i mieszanych.  To niepozorna roślina o drobnych liściach i kwiatach czerwono-zielonych lub zielono-białych oraz owocu w postaci wielonasiennej jagody.

Świeże owoce jagód poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości. Zawierają selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Borówka czarna pozytywnie wpływa na wzrok, przy okazji obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ściągające, antyseptyczne i moczopędne. Jagody poleca się szczególnie dla osób starszych i tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia ponieważ doskonale regulują żołądek.

Uwielbiana przez dzieci i nie tylko, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów.

 

Podczas zbiorów tych wspaniałych owoców należy zrywać je w taki sposób, aby nie uszkodzić krzewinek!.

Należy pamiętać o przepisach prawnych (ustawa o lasach Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 13 grudnia 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o lasach), które zabraniają używana przyrządów tzw. maszynek, zbieraczek czy grzebieni oraz niszczenia roślin. W przypadku łamania obowiązujących przepisów musimy liczyć się z otrzymaniem mandatu.

Na zdjęciu widoczne są jagodzianki/ fot. K.Jakubowska

JAGODZIANKI

Składniki:

  • ½ kg jagód
  • 10 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • ½ l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

W dużej misce rozkruszamy drożdże z łyżeczką cukru, wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka i dodajemy połowę maki. Mieszamy i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, żółtka i cukier wanilinowy miksujemy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta, dosypujemy mąkę i wyrabiamy przez 10 minut. Wlewamy rozpuszczone ale nie gorące masło lub margarynę i resztę mleka , wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do miski.

Na stolnicy rozwałkowujemy placek grubości 2-3 cm, wycinamy szklanką krążki, rozwałkowujemy je do podłużnego kształtu. Na każdą „łódeczkę” nakładamy po 1 łyżeczce jagód wymieszanych wcześniej z cukrem. Zlepiamy brzegi i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 1500C na złoty kolor. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy bułeczki są upieczone w środku – szpikulec po wyciągnięciu powinien być suchy.

SMACZNEGO 😊

Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni

 

Tekst: Kinga Jakubowska