Asset Publisher
Ochrona gatunkowa
Ochrona gatunkowa dotyczy najcenniejszych, unikatowych i rzadkich przedstawicieli flory i fauny. W Polsce ochroną ścisłą objętych jest 715 gatunków roślin, 322 gatunków grzybów i porostów oraz 799 gatunków zwierząt. Około 65 proc. gatunków dzikiej flory i fauny Polski to gatunki leśne.
Ochrona gatunkowa dotyczy najcenniejszych, unikatowych i rzadkich przedstawicieli flory i fauny. W Polsce ochroną ścisłą objętych jest 584 gatunków roślin, 90 gatunków grzybów i 732 gatunków zwierząt. 65 proc. gatunków dzikiej flory i fauny Polski to gatunki leśne.
Lasy Państwowe podejmują również własne inicjatywy ochronne. Pomagają wybranym gatunkom zwierząt i roślin zasiedlić miejsca, gdzie gatunki te wyginęły (tzw. reintrodukcje) lub gdzie są zagrożone wyginięciem (restytucje). Dotyczy to np. cisa, sudeckich jodeł, cietrzewia czy głuszca.
Szanse na przetrwanie ginącym gatunkom mają dać strefy ochronne dla wybranych gatunków zwierząt (m.in. wokół gniazd ptaków). Leśnicy są za nie szczególnie odpowiedzialni, ponieważ większość z nich znajduje się na gruntach zarządzanych przez LP.
W naszym nadleśnictwie występują 34 gatunki roślin chronionych. Ochroną ścisłą objętych jest 7 gatunków. Ochronie częściowej podlega kolejnych 27 gatunków.
Najcenniejsze gatunki roślin to m.in:
- storczyk szerokolistny (Dactylorhiza majalis)
- wiciokrzew pomorski (Lonicera periclymenum)
- wrzosiec bagienny (Erica tetralix),
- rosiczka okrągłolistna (Drosera rotundifolia),
- bagno zwyczajne (Ledum palustre),
- orlik pospolity (Aquilegia vulgaris),
- długosz królewski (Osmunda regalis)
Na naszym terenie żyją też 64 gatunki zwierząt podlegających ochronie. Wśród nich ochronie ścisłej podlega 4 gatunki bezkręgowców, 6 gatunków płazów, 39 gatunków ptaków i 2 gatunków ssaków. Na szczególną uwagę zasługuje dudek (Upupa epos) - jeden z oryginalniejszych naszych ptaków. Wyróżnia się gliniastopomarańczowym ubarwieniem z czarno-biało pręgowanym grzbietem i skrzydłami oraz czarnym ogonem z białą przepaską. Na głowie ma długi ruchliwy czub z czarno zakończonych piór, który rozpościera wachlarzowato w chwilach zaniepokojenia.
W nadleśnictwie wyznaczono także strefy ochronne ostoi, miejsc rozrodu i przebywania rzadkich gatunków ptaków objętych ochroną gatunkową:
- bielika (Haliaeetus albicilia) – 7
- kani rudej (Milvus milvus) – 7
- bociana czarnego (Ciconia nigra) - 5
- włochatki (Aegolius funereus) - 5
- kani czarnej (Milvus migrans) - 1
Asset Publisher
Idziemy na jagody, na jagody….
Idziemy na jagody, na jagody….
A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy na jagody, na jagody,
A nasze czarne serca, czarne serca,
Biją nam radośnie bum tralala bum…
Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,fasolki,jagodki.html
Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki o jagodach…? 😊
Przełom czerwca i lipca to idealny czas na zbiór jagód a dokładnie Borówki czernicy. W tym roku ze względu na chłodną wiosnę sezon nieco się opóźnił ale już można cieszyć ich smakiem.
Na zdjęciu widoczne są jagody/ fot. K.Jakubowska
Borówka czernica (Vaccinium myrtillus)
Potocznie nazywana jagodą lub czarną jagodą. Jest to krzewinka rosnąca nawet do wysokości 60 cm tworząc rozległy zielony kobierzec. Występuje pospolicie w lasach iglastych i mieszanych. To niepozorna roślina o drobnych liściach i kwiatach czerwono-zielonych lub zielono-białych oraz owocu w postaci wielonasiennej jagody.
Świeże owoce jagód poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości. Zawierają selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Borówka czarna pozytywnie wpływa na wzrok, przy okazji obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ściągające, antyseptyczne i moczopędne. Jagody poleca się szczególnie dla osób starszych i tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia ponieważ doskonale regulują żołądek.
Uwielbiana przez dzieci i nie tylko, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów.
Podczas zbiorów tych wspaniałych owoców należy zrywać je w taki sposób, aby nie uszkodzić krzewinek!.
Należy pamiętać o przepisach prawnych (ustawa o lasach Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 13 grudnia 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o lasach), które zabraniają używana przyrządów tzw. maszynek, zbieraczek czy grzebieni oraz niszczenia roślin. W przypadku łamania obowiązujących przepisów musimy liczyć się z otrzymaniem mandatu.
Na zdjęciu widoczne są jagodzianki/ fot. K.Jakubowska
JAGODZIANKI
Składniki:
- ½ kg jagód
- 10 dag drożdży
- 6 żółtek
- ½ l mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
W dużej misce rozkruszamy drożdże z łyżeczką cukru, wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka i dodajemy połowę maki. Mieszamy i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, żółtka i cukier wanilinowy miksujemy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta, dosypujemy mąkę i wyrabiamy przez 10 minut. Wlewamy rozpuszczone ale nie gorące masło lub margarynę i resztę mleka , wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do miski.
Na stolnicy rozwałkowujemy placek grubości 2-3 cm, wycinamy szklanką krążki, rozwałkowujemy je do podłużnego kształtu. Na każdą „łódeczkę” nakładamy po 1 łyżeczce jagód wymieszanych wcześniej z cukrem. Zlepiamy brzegi i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 1500C na złoty kolor. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy bułeczki są upieczone w środku – szpikulec po wyciągnięciu powinien być suchy.
SMACZNEGO 😊
Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni
Tekst: Kinga Jakubowska