Asset Publisher Asset Publisher

Jazda konna

Już ponad 7 tysięcy kilometrów tras konnych wyznaczyły Lasy Państwowe dla miłośników wypoczynku w siodle.

Coraz większa popularność jazdy konnej zmobilizowała wielu nadleśniczych do tworzenia nowych szlaków. Z „Raportu o stanie lasów" wynika, że w latach 2010-2011 na terenach zarządzanych przez Lasy Państwowe długość takich tras podwoiła się. To bardzo dobra wiadomość dla koniarzy. Droga udostępniona przez nadleśniczego jest bowiem, zgodnie z ustawą o lasach, jedynym miejscem w lesie, gdzie można się w ten sposób poruszać. Nawet jeśli przed wjazdem na nią nie ma żadnego znaku zakazu, ani też nie jest przegrodzona szlabanem, wjeżdżać na nią konno nie można (podobnie jak samochodem, motocyklem czy quadem).

W kupie siła

Jeżeli w naszej okolicy brakuje szlaków konnych, możemy zgłosić się do nadleśnictwa z prośbą o ich wyznaczenie. Warto, by taki wniosek poparła większa grupa miłośników tego rodzaju rekreacji. Jeśli zainteresowanie będzie wystarczające, a stan nawierzchni drogi i sposób jej użytkowania (czy np. nie poruszają się na niej maszyny leśne) na to pozwoli, jest szansa, że nowy szlak powstanie.
Trzeba pamiętać, że nadleśnictwa za przejazd drogami leśnymi, w wypadku ich komercyjnego użytkowania, mają prawo pobierać opłatę. Chodzi tu np. o wycieczki, przejażdżki czy rajdy organizowane przez stadniny czy gospodarstwa agroturystyczne - powinny podpisać z nadleśnictwem, jeśli tego ono wymaga,  umowę, w której będą określone prawa i obowiązki obu stron, czas obowiązywania i wysokość opłat. Jeśli jednak jesteśmy osobą prywatną, która od czasu do czasu wybiera się na przejażdżkę po lesie, nic nie płacimy.

Brak zgody na utworzenie szlaku konnego nie oznacza złej woli nadleśniczego. Może mieć ku temu ważne powody. Wbrew pozorom, konie potrafią poważnie zniszczyć nawierzchnię leśnej drogi. Kopyta dziurawią ją tak bardzo, że często uniemożliwia to później poruszanie się rowerem i utrudnia spacer pieszym. Nierzadko konie uszkodzą  drogę bardziej niż leśne maszyny podczas prac przy pozyskaniu i zrywce drewna, a trzeba od razu dodać, że nawierzchnia rozjechana przez ciągniki naprawiana jest zwykle dość szybko po tym , jak wyjadą one z lasu.

Najważniejsze są zasady

Niezależnie od szkód, jakie mogą spowodować konie, przepisy zakazujące jeźdźcom wjazdu do lasu poza wyznaczonymi drogami budzą kontrowersje, także wśród leśników. Wydaje się, że to rygor tego samego gatunku, co wszechobecne niegdyś tabliczki „Zakaz fotografowania" - swego rodzaju relikt przeszłości. W wielu krajach Europy Zachodniej, choćby w Niemczech, przepisy działają odwrotnie niż w Polsce. Tam można jeździć konno po wszystkich drogach leśnych, z wyjątkiem tych, na których ruch ograniczono np. ze względu na nieodpowiednią nawierzchnię, zbyt dużą liczbę pieszych turystów lub przejeżdżające maszyny leśne. Niestety, nie ma większych szans, by w Polsce wprowadzono podobne zasady, jak u naszych zachodnich sąsiadów. Nie dalej niż w zeszłym roku Janusz Zaleski, wiceminister środowiska przekonywał, że przepisy o udostępnianiu lasów spełniają swoją rolę  i ich zmiana nie wydaje się konieczna. Na razie trzeba więc liczyć na przychylność nadleśniczych. I warto o nią dbać, przestrzegając zasad korzystania ze szlaków. Przede wszystkim należy pamiętać, że droga do jazdy konnej to nie tor wyścigowy i korzystają z niej także piesi turyści. Nie można z niej zjeżdżać, chyba, że musimy ominąć przeszkodę lub mamy inny naprawdę ważny powód (np. ratujemy zdrowie). Dobrą praktyką jest jazda środkiem szlaku, tak aby nie niszczyć nawierzchni po bokach, którymi najczęściej poruszają się piesi i rowerzyści. Osoby małoletnie powinny jeździć konno w towarzystwie dorosłych. Wyruszać na trasę należy po świcie, a wracać z niej przed zmierzchem. Po swoim koniu należy także posprzątać.

Każde nadleśnictwo, które wyznacza szlaki konne, tworzy także regulamin poruszania się po nich – warto go przeczytać przed wyruszeniem na trasę. Poza zasadami poruszania się, przedstawione są w nich także oznaczenia szlaków. Podstawowe to pomarańczowe koło na białym tle oznaczające sam szlak oraz pomarańczowe koło z czarną obwódką oznaczające jego początek i koniec. Czasami stosuje się też inne oznaczenia, np. zieloną podkowę na białym tle.

Warto wiedzieć

W 2011 r. sieć szlaków konnych na terenie Lasów Państwowych liczyła 7 tys. km. Jedną z większych atrakcji dla jeźdźców w Polsce jest Łódzki Szlak Konny, który częściowo biegnie także przez tereny Lasów Państwowych, a RDLP Łódź była wśród jego twórców. Ma w sumie ponad 2000 km i jest najdłuższym tego typu traktem w Europie. Na trasie znajduje się 200 ośrodków jeździeckich, 21 punktów postojowych, 1400 tablic informacyjnych, 30 punktów informacyjnych monitorujących turystów i ponad 1000 atrakcji turystycznych. Ciekawostką jest, że jeździec może bezpłatnie wypożyczyć lokalizator, który w wypadku niebezpieczeństwa wyśle służbom ratunkowym informację o pozycji będącego w opałach turysty

Lokalne szlaki konne aż takich udogodnień, jak lokalizatory, nie oferują. Nadleśnictwa troszczą się przede wszystkim o to, żeby wszystkie trasy były czytelnie oznakowane, zawsze przejezdne, by były przy nich koniowiązy oraz wiaty umożliwiające odpoczynek i schronienie przed deszczem. Przede wszystkim jednak dbają, by przebiegały przez najpiękniejsze tereny Lasów Państwowych. Co oferują miłośnikom jazdy konnej, najłatwiej dowiemy się w siedzibach nadleśnictw oraz w serwisie czaswlas.pl.


Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

Leśne smakołyki

Leśne smakołyki

Las od zarania dziejów odgrywał ogromną rolę w życiu człowieka, zapewniał mu pożywienie, schronienie oraz opał.  Dawniej z drzew na dużą skalę pozyskiwało się żywice naturalne wykorzystywane do produkcji terpentyny i kalafonii - substancji używanej do produkcji farb i lakierów, leków oraz środków owado- i  grzybobójczych. Choć obecnie pozyskanie spały żywiczarskiej jest symboliczne, to do dziś możemy spotkać w lesie sosny z charakterystycznymi nacięciami służącymi do jej pozyskania.

Las to nie tylko drzewa ale, także nieograniczone źródło ziół i owoców leśnych, grzybów oraz dziczyzny, które możemy wykorzystywać w kuchni czy ziołolecznictwie.

Owoce runa leśnego to prawdziwe dary natury o niepowtarzalnym smaku, nie zawierają sztucznych nawozów w przeciwieństwie do owoców hodowanych przez człowieka  i co najważniejsze obfitują w witaminy: C, B1, B2, PP, K  i A

CZY WIESZ, ŻE : . Kilogram owoców dzikiej róży zawiera tyle witaminy C ile dziesięć kilogramów cytryny!

Piękna letnia pogoda oraz okres wakacji sprzyja leśnym wędrówką. W tym czasie las oferuje bardzo bogatą ofertę leśnych smakołyków, które poza walorami smakowymi maja również właściwości lecznicze.

 Zapraszam Was na cykl artykułów o darach lasu i ich zastosowaniu.  

Dziś poznamy kuzynkę wszystkim znanej i uwielbianej truskawki, a mowa oczywiście o POZIOMCE.

Poziomka pospolita (Fragaria vesca)

Jest wieloletnią byliną pospolicie występująca na terenie całego kraju. Można ją spotkać na obrzeżach lasu, przy leśnych drogach oraz słonecznych polanach.

Jej owoce choć niewielkich rozmiarów, są bogate w witaminę C, a poza tym bardzo słodkie i aromatyczne. Najlepiej smakują tuż po zerwaniu. Jeśli chcemy je przetworzyć musimy się spieszyć, ponieważ szybko pleśnieją i tracą to co najcenniejsze czyli aromat. Niemniej nadają się do mrożenia lub suszenia.

Poziomka jest rośliną leczniczą. Napar z liści ma właściwości antyoksydacyjne. Reguluje również przemianę materii i bardzo korzystnie wpływa na skórę.
Owoce i liście poziomki nie tylko dobrze wpływają na zdrowie, są również wykorzystywane jako przyprawa do duszonych lub pieczonych mięs, aromatyzowania herbat i nalewek nadając potrawie delikatny, słodkawy i wyraźnie leśny smak i zapach.  

Zdjęcie przedstawia owoce poziomki/ fot. K. Jakubowska

Coś dla łasuchów:

Ciasto z jagodami i poziomkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Cukier wanilinowy
  • 500 g jagód
  • 150 g poziomek
  • Cukier puder

Wszystkie składniki (oprócz owoców i cukru pudru) należy ze sobą wymieszać w dużej misce. Owoce dzielimy na trzy części. Do wyrobionego ciasta dodajemy ostrożnie 2/3 przygotowanych jagód i poziomek. Delikatnie mieszamy, żeby ich nie uszkodzić. Całość należy wyłożyć na blachę średniej wielkości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach ciasto wyjąć i obsypać pozostałą częścią owoców. Piec jeszcze 30-35 minut w temperaturze 180 0C. Podajemy posypane cukrem pudrem.

SMACZNEGO


Ten oraz inne przepisy i informacje znajdziesz: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni

 

Tekst: Kinga Jakubowska